De ce poți face coronavirus după vaccinare: explicația cercetătorilor și argumentele anti-vacciniștilor

de: Alexandru Puiu
17 05. 2021

În urmă cu aproximativ o săptămână, un studiu realizat în România a atras atenția asupra faptului că aproximativ 0,2% dintre cei vaccinați s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus. Deși numărul este infim, oferă muniție anti-vacciniștilor.

Foarte mulți vor să înțeleagă motivele pentru care anumite persoane vaccinate se îmbolnăvesc de Covid-19. Nu contează dacă sunt mulți sau puțini, o explicație științifică pentru situația lor ar face o treabă bună în a desființa argumentele celor care nu vor să se imunizeze. Pornind de la această situație, cei de la Bloomberg au vrut să răspundă la întrebarea”Dacă vaccinurile nu anulează total șansele de a face Covid-19, de ce să te mai vaccinezi?”.

Principalul argument al faptului că ar trebui să te vaccinezi este că niciun alt medicament sau vaccin nu funcționează în 100% din cazuri. Dincolo de asta, cele mai eficiente vaccinuri contra Covid-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Studii în lumea reală arată că serurile Pfizer și Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome86% împotriva cazurilor asimptomatice și 94% contra spitalizării.

Tom Clark este șeful unității de evaluare a vaccinurilor împotriva Covid din cadrul CDC în SUA (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor). Într-o intervenție recentă, Clark a spus că acestea sunt ”genul de procentaje pe care ți le dorești dacă vrei să pui capăt unei pandemii.” La nivel uman, însă, statisticile arată că unii dintre cei vaccinați riscă în continuare să se îmbolnăvească și chiar să ajungă în spital.

La nivel local, în România, 4.363 persoane s-au infectat cu coronavirus după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, din 27 decembrie până pe 9 mai. În această perioadă 74 persoane care au avut un test pozitiv după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au murit.

Dincolo de statistici, cel mai important argument este însă altul. Poți face numeroase alte boli după ce te-ai vaccinat împotriva lor, chiar dacă se întâmplă rar sau foarte rar, de la gripă la oreion. Unul dintre factorii responsabilă de această realitate ține de faptul că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, așa cum și răspunsul fiecărei persoane la Covid-19 va fi diferit, explică Paul Offit, director al Centrului pentru Educația Vaccinării la spitalul de copii din Philadelphia.

Un alt detaliu important ține de perioada de incubație, diferența dintre momentul în care te-ai infectat și cel în care ți-au apărut simptomele. Aceasta variază mult, de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puțin pentru gripă, spune Offit. Ideea este că mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit după vaccinare au făcut-o înainte ca vaccinul să declanșeze răspunsul imun al organismului. Pe de altă parte, deși nu s-au făcut multe studii în acest sens, oamenii de știință sunt de părere că cei vaccinați dezvoltă o formă mai ușoară a bolii.